Landstinget vill att personal ska forska på arbetstid. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Sjuksköterskor ska kunna forska på arbetstid

1:33 min

Landstingsanställdas kompetens ska höjas samtidigt som sjukvården får högre kvalitet. Det hoppas landstingsstyrelsen på när personalen ska få forska på arbetstid.

- I sjukvården har vi mer än 50 procent som har studerat på högskola, så det finns en grogrund för att gå vidare till forskning och högre studier.

Redan 2005 beslutade landstinget att satsa mer på forsknings och utvecklingsverksamhet och sedan flera år finns den så kallade FOU-enheten. Trots det har det saknats en tydlig strategi och någon forskningsfond har inte funnits.

Nu är målet att strama upp och ge en tydlig inrikning om vad landstinget vill med forskningen och ge en ekonomisk bas för den. När flera anställda har fått chansen att forska och disputera så kommer det att få positiva effekter säger Gustaf Wachtmeister.

- Det ska leda till en säkrare sjukvård.

Idag talas det ofta om bristen på till exempel specialistsjuksköterskor. Frågan är om inte det finns en risk att den ökar om anställda får forska på arbetstid.

- Vi kan bli attraktivare om vi ställer höga kompetenskrav på våra anställda och ger möjligheten att de kan uppnå den kompetensen, så det är snarare tvärtom, säger Gustaf Wachtmeister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista