Vårdplatserna minskar på sjukhusen i sommar. Foto: Scanpix
Sörmland

Färre vårdplatser under semestern

1:31 min

Mycket tyder på att sjukhusen i Sörmland kommer att behöva minska antalet vårdplatser till sommaren. Upp till var femte vårdplats kan komma att stängas.

– Vi håller på med den planeringen just nu. Vi kommer sannolikt att reducera vårdplatser i samma omfattning som förra året, säger Landstingets divisionschef Hans Svensson.

På Kullbergska sjukhuset och Nyköpings lasarett väntas som mest mer än en femtedel av vårdplatserna stänga under sommaren, och på Mälarsjukhuset som mest en tiondel. Där är det framför allt inom pyskatrin och inom tumörsjukvården som vårdplatserna lär bli färre.

Men trots att landstinget räknar med att det blir färre vårdplatser på sjukhusen i sommar, har man ännu inte lyckats rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor. Och många av de ordinarie har ännu inte fått reda på när de får semester.

– Vi står inför en brist på sjuksköterskor. Vi har färre sökande än vad vi skulle behöva, men vi fortsätter att söka och kommer att använda oss av bemanningsföretag med hyrsköterskor, säger Hans Svensson på Landstinget.

Mia Olofsson är sköterska på Mälarsjukhuset och nöjd med sina semesterveckor i år. Men hon är ett undantag bland kollegorna:

– För första gången på många år har jag fått de fyra veckor som jag ville ha. Det är inte många som har fått som de önskade – kanske en eller två veckor bara, sedan har man fått flytta fram eller tillbaks semestern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista