Sörmland

"Högre påslag än industrin fick"

1:06 min

Vision och Akademikerförbundet SSR har slutit kollektivavtal med Sveriges kommuner och landsting och avtalet är det bästa på många år enligt Per Norrhäll ordförande för Vision i Nyköping.

– Det är ett positvt avtal. Jag tycker om att det är på fyra år, det ger oss lugn och ro att förhandla i andra frågor än just lön, det säger Per Norrhäll ordförande för Vision i Nyköping som organiserar 400 anställda i kommunen.

Fackförbunden Vision och Akademikerförbundet SSR har kommit överens med Sveriges Kommuner och Landsting om ett 4-årigt avtal som berör 165 000 anställda i kommuner, landsting och kommunala bolag.

Första året ger lägst 2,6 procent i lönepåslag och andra året ger 2,2 procent.

– Det ger ett högre påslag än industrin fick. Jag tror inte man kan förvänta sig mer än det här.

Men de två sista åren i det fyraåriga avtalet har inga nivåer angivna. Det kommenterar Per Norrhäll med att andra förbund tidvis haft sifferlösa avtal. Men det finns mer som är positivt med avtalet säger Per Norrhäll.

– Det här ger oss också möjligheter att rätta till löneskillnader mellan kvinnodominerade arbetsplatser med lägre löner än mansdominerade arbetsplatser. Det är jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista