Andreas Hellding Foto: Emma Stark /Sveriges Radio
Sörmland

"Svårt häva en sladd med dåliga däck bak"

1:47 min

En tredjedel av bilisterna i Sverige kör med minst ett däck med mönsterdjup mindre än tre milimeter. Det visar en undersökning från bland annat polisen och däckbranschen.

– Det är nog ekonomi som ligger bakom, någon annan anledning finns ju inte eftersom bra däck är en försäkring, det säger Runar Nilsson som har lagt in sina däck på däckhotell och ska till att byta vinter mot sommardäck.

Enligt preliminära siffror från däckrazzian 2012 kör en tredjedel av bilisterna, eller 1,3 miljoner bilister, på minst ett däck som har ett mönsterdjup mindre än det rekommenderade på 3 millimeter. så har det sett ut sen undersökningarna startade 2005.

En liten andel, 3,4 procent, körde med olagliga däck, alltså med mindre än 1,6 millimeters mönsterdjup. Tre fjärdedelar av bilisterna hade inte kollat lufttrycket den senaste månaden.

Slitna däck ökar risken för vattenplaning och dåligt lufttryck gör att däcken slits fortare och bilen drar mer bränsle. Lufttrycket bör kollas en gång i månaden, tycker Pontus Grönwall på Däckbranschens informationsråd som tillsammans med Trafikverket, Polisen, NTF och Bilprovningen genomför däckrazziorna.

Andreas Hellding jobbar i verkstaden på däckfirman Vianor i Eskilstuna, Enligt honom är det inte så vanligt att folk kommer in och vill byta till riktigt dåliga däck, men det händer.

Han tycker att man som bilägare ska se till att förvara däcken mörkt och svalt, absolut inte utomhus och se över däcken innan säsongen. Och är däcken olika slitna så ska de bästa däcken sitta bak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista