Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

MDH får starta grundlärarutbildning igen

Publicerat torsdag 11 april 2013 kl 11.05
"Det kommer vara möjligt med sen antagning"
(2:05 min)
Redan till hösten kan Mälardalens högskola i Eskilstuna återupptat utbildningen av grundlärare. Foto: Michael Berwick/SR

Mälardalens högskola får rätt att examinera grundlärare, alltså lärare som jobbar i förskoleklass och upp till årskurs 3. Beskedet kom så sent som igår och sista ansökningsdagen till de 40 platserna i Eskilstuna i höst är redan nu på måndag. Men högskolan räknar med att klara det.

– Vi har hela tiden bevakning på söktrycket och har inte tillräckligt många uppmärksammat att det går att läsa den här utbildningen redan från hösten så kan vi ordna med så kallad sen intagning, så man kan söka också efter 15 april. säger Pia Lindberg, akademichef på Mälardalens högskola.

År 2010 fick Mälardalens högskola NEJ till examensrätt för grundlärare - bland annat med hänvisning till att man bedrev för lite forskning i vissa ämnen.

Men nu når utbildningen upp till en bra nivå, enligt Universitetskanslersämbetets färska beslut.

Beskedet kom igår - men Mälardalens högskola har redan marknadsfört att utbildningen till grundlärare skulle starta i höst.

Man räknade helt enkelt med att få tillbaka examensrätten, säger akademichefen Pia Lindberg.

– Vi hade väldigt goda förhoppningar, Vi har gjort enorma satsningar med stöd av Eskilstuna  kommun , Västerås stad och länsstyrelsen i Västmanland när det gäller just att säkra upp forskningsbasen och det vill säga möjligheten för våra lärare att vid sidan av undervisningen också forska, anställt doktorander, rekryterat ett antal lektorat med specifik inriktning, säger Pia Lindberg. göra att våra lära   

Mälardalens högskola ska utbilda 80 grundlärare per år framöver, och det finns ett behov, enligt Pia Lindberg:

– Just nu finns ett enormt behov av förskollärare och det ser vi på vår förskollärarutbildning att trycket är högt där och det förstår ju alla att de barn som idag befinner sig på dagis idag inom några år kommer att befinna sig i grundskolan, så det kommer att finnas ett stort behov av lärare i de lägres åldrarna.

Utbildningen - som är fyraårig - kommer att ges i både Västerås och Eskilstuna.

--Vi kommer att ge 40 platser till hösten i Eskilstuna och  sedan  40 från våren i Västerås, så när hela utbildningen är utbyggd efter fyra år så har vi 320 grundlärare i systemet, säger Pia Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".