Lagersbergsskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna ärorolig för ökad segregation i delar av grundskolorna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Oro för ökad segregation

Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna är orolig för att segregationen i delar av kommunens grundskolor ska öka i takt med att fler friskolor etableras. För grundskolenivå finns ca 300 platser beviljade för friskolor i höst eller nästa höst.

För grundskolan finns ca 300 platser för start av grundskoleverksamhet i höst eller nästa höst.

Förvaltningen skriver i en rapport om behov och prioriteringar att ökad invandring och fler elever som väljer att inte gå i den en anvisad skola utan utnyttjar det fria skolvalet skapar ökad segregation i delar av kommunens grundskola.

Trycket på den mångkulturella enheten har ökat och penagrna räcker inte till för att slussa nya elever in i skolan. Förvaltningsledningen har beslutat att skjuta till mer pengar för den verksamheten som bland annat innehåller modersmålsstöd- och undervisning och internationella klasser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista