Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
handboll

Guif vill diskutera läktarkultur

1:55 min

Guif vill att elitserieklubbarna gemensamt ska se över läktarkulturen inom handbollen i Sverige. Det efter att Sävehofanhängare bland annat slagit sönder stolar i samband med matchen igår i sporthallen.

Delar av inredningen i Eskilstuna sporthall blev sönderslagen av Sävehofsupportrar i samband med att Guif blev utslagna ur handbollens slutspel igår. Borta fansen förstörde ett tiotal stolar och tände en rökbomb intill entrén före matchen.

Nu vill Mikael Danielsson som är marknadsansvarig inom Guif att handbollsklubbarna gemensamt ska arbeta för en bättre läktarkultur.

– Vi ska inte vara rädda för att lyfta frågan. Det handlar inte om att anklaga Guif, Alingsås, Kristianstad eller någon annan klubb utan jag tycker det här är en gemensam fråga för hela handbollsverige att vara vaksam och försöka behålla den kultur vi har. Jag tycker den är fin i jämförelse med till exempel fotboll, säger han.

Efter att Guif förlorat den fjärde kvartsfinalen mot Sävehof och därmed slagits ut ur handbollens slutspel så har efterspelet handlat om hur vissa av gästernas supportrar agerat.

Stämningen på läktarna har hårdnat och i hemmamatcherna mot Sävehof tvingades Guif anlita ordningsvakter till en kostnad av omkring 40 000 kronor.

Trots det lyckades gästerna tända en rökbomb utanför arenan och förstöra delar av inredningen. Dessutom går åsikterna isär huruvida dem har skrikit könsord mot Guifspelare.

Stefan Albrechtsson är Klubbchef i Sävehof, han beklagar det som hände här i Eskilstuna igår och säger att dem kommer att ersätta skadorna som supportrana orsakat.

– Jag tycker de tär tråkigt att det ska behöva bli ett sådant här efterspel. Vi är inte så glada över annat historiskt sett och vi är inte så glada över det som hände i första matchen i Partillebohallen heller, säger han.

För Mikael Danielsson marknadsansvarig i Guif handlar inte det här om trasiga stolar utan han är mer bekymrad över tendenserna inom läktarkulturen.

Därför föreslår han nu att alla klubbar i elitserien ska ställa och arbeta upp för en bättre läktarkultur.

– Där har ju vi i Sävehof en del att lära. Vi kanske är lite för mycket påverkade av fotbollen i nuläget, men vi bygger upp det sakta och vi tar seriöst på alltihop, säger Stefan Albrechtsson, sportchef i Sävehof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista