Casper Nyström som är arbetslös och går på a-kassa. Foto: Karin Frimodig /Sveriges Radio
Sörmland

Halvering av unga i länet med rätt till a-kassa

Bara 15 procent av de unga arbetslösa i länet har rätt till akassa, nivån har halverats på sex år.

Trenden är densamma i hela Sverige att antalet arbetslösa unga mellan 18 år och 24 år som har rätt till A-kassa blivit färre sedan 2006. Thomas Carlén är ekonom på LO och ser flera förklaringar till att färre unga har A-kassa.

-- Framför allt så avskaffde man studernadevillkoret vilket innebar att studenter inte kan upparbeta kvalifiktioner för A-kasseersättning. Sen har man ju gjort A-kasseavgiften mycket dyrare än vad den var tidigare så det är ju två viktiga förklaringar. En tredje är att man har försvårat kvalifikationerna att få ersättning när man är arbetslös i den beräkelsen att man måste jobba fler timmar än tidigare under en viss period för att kunna få ersättning. Många unga erbjuds framförallt deltidsanställning, säger Thomas Carlén.

Casper Nyström har tidigare arbetat som montör och söker nu nytt arbete.

Hans situation är inte unik. I Sörmland finns drygt 3 600 arbetslösa ungdomar. Men på ett sätt sticker han ut från mängden. Casper Nyström har rätt till A-kassa. Hade han inte haft det hade arbetslösheten inneburit en mycket större förändring än vad den gör idag.

– Jag hade bott hemma eller fått flytta hem igen då hade jag inte klarat att bo själv?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista