Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Sörmland

Patienter drabbade av stölder

Ett tio-tal stölder har på kort tid drabbat patienter på Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. En eller flera personer misstänks ha tagit patienternas tillhörigheter.

Antalet stölder som inträffat den senaste tiden är lika många som normalt sker på ett år.

– Det är ett ruskigt angrepp på patienterna. En patient ska inte behöva bli utsatta för det här, säger landstingets säkerhetschef Lars-Gunnar Svensson.

Landstinget tror att det finns ett samband mellan stölderna och att det inte är en slump. De flesta som har drabbats har varit inlagda över natten.

Säkerhetschefen Lars-Gunnar Svensson varnar för att någon har satt i system att stjäla.

– Jag finner ett mönster att någon eller några går in på vårdsalar och aktivt letar efter möjligheten att stjäla pengar.

Är Ni säkra på att det är någon utifrån och inte någon anställd?

– Nej, det är en svår fråga. Vi kan inte vara säkra, men det är spritt i två olika städer och sjukhus och olika avdelningar.

Landstinget råder patienterna att låsa in sina saker när de kommer till sjukhuset.

– Det är viktigt att man tänker på att inte tar med sig värdeföremål och större kontantmängder. Det är svårt för landstinget att hindra den här typen av brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista