Sörmland

Länets företag ser ljusare på framtiden

1:20 min

Optimismen bland företagen ökar i länet, det märker Almi av på sin utlåning, även bankerna lånade ut mer första kvartalet i år och det är ett trendbrott efter ständiga minskningar 2012.

– Våra finansieringsrådgivare säger att efterfrågan ökar företagen tror att de ska omsätta mer, anställa några fler och man ser positivt på konjunkturen just nu.

Sju av tio bankchefer, i Almis undersökning bland 150 bankkontor i landet, bedömer att konjunkturutvecklingen kommer stärkas de kommande fyra kvartalen. Bara en liten andel tror att den kommer försvagas.

Två av fem bankkontor ökade sin utlåning till företagen under första kvartalet i år. Ofta är finansiering från Almi villkorad så att även banklån måste ske parallellt. Därför stämmer bankssiffrorna väl överens med Almis utlåningsbarometer.

– Vi har lånat ut mycket mer i år än motsvarande kvartal föregående år. Så vi ser ett trendbrott. Bankerna känner av det här också. Så vi måste tolka det här så att företagen är intresserade av att investera och man ser lite ljusare på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista