Högar av outredda brott minskar över tid vid polisen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
Sörmland

Hög av outredda brott minskar hos polisen

De outredda brotten vid polisen i Sörmland har minskat de senaste åren. Det visar en rapport från Rikspolisstyrelelsen.

Mellan 2008 och förra året minskade antalet oavslutade ärenden från drygt 6000 de första nio månaderna som har jämförts, till drygt 5000.

Däremot ökade antalet outredda brott mellan 2011 och förra året med drygt 500.

Samma utveckling har skett när det gäller brott som är äldre än sex månader.

En starkt bidragande orsak till det stora antalet öppna äldre ärenden är anmälningarna om bedrägeri. Nära en tredjedel av de oavslutade polisärenden som var äldre än sex månader var bedrägeriärenden generellt.

Under det första halvåret förra året ökade andelen bedrägeriärenden som inte var avgjorda, vilket är ett tydligt tecken på att de ärendena inte prioriteras.

Under förra årets första nio månader ökade antalet öppna ärenden hos över hälften av polismyndigheterna. Men polisen har överlag blivit bättre på att utreda brott.

Antalet pågående ärenden har minskat med tio procent sedan 2009.

En förklaring till att det finns många ärenden som inte är färdigutredda är resursbrist, enligt de intervjuer som har gjorts. Det är heller inte särskilt attraktivt inom polisen med utredningsarbete, enligt rapporten.

Enligt rapporten krävs bättre samordning av brottsutredningar och att målen är tydliga, realistiska, förankrade och att de följ upp regelbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".