Nu är det klart att det blir kinesk granit när Fristadstorget byggs om, trots protester och larm om vidriga arbetsförhållanden för de kinesiska stenarbetarna. Foto: Clara Lowden/Sveriges Radio
Eskilstuna

Kinesisk sten på Fristadstorget trots protester

1:42 min

Det blir kinesisk granit som ska pryda nya Fristadstorget i Eskilstuna, det står klart då förvaltningsrätten inte tänker ompröva kommunens upphandling. Men varje år dör många kinesiska stenarbetare på grund av stendammslunga som de får då de framställer graniten. Kommunen anser att leverantören följer alla regler.

För sju år sedan granskade Sveriges Radios program Kaliber arbetsvillkoren för kinesiska stenarbetare. Resultatet var skrämmande - arbetarna jobbade utan munskydd och skyddskläder. Och flera av dem dog på grund av stendamslunga.

Det för att tillverka billig granit till bland annat gator och torg i Sverige. Och  nu ska alltså delar av nya Fristadstorget bestå av kinesiskgranit.

Kommunen ser inga problm med detta. Enligt kommunens projektledare för ombyggnationen Mats Hällnäs så följer stenleverantören alla regler.

--När det gäller just den här stenen så följer man de konventioner som finns, barnkonventionen och ILO konventionen och det har de visat att de gör. Vi kan då inte göra någon annan bedöming, säger Mats Hällnäs.

Enligt Kristina Areskog Bjurling på Swedwatch, en organisation som arbetar för att minska sociala och miljömässiga missförhållanden i utvecklingsländer. Så har situationen för arbetarna i kina generellt förbättrats, men det finns fortfarande brister.

Hon menar att de som handlar med kinesiska företag måste ställa tydliga krav på arbetsmiljö och sociala aspekter, och skriva in i avtalet att de har rätt att göra besök på plats i stenbrottet.

 --Jag vet att kommunerna inte alltid har möjlighet att göra sådana besök,  men möjligheten ska ändå vara inskriven i avtalen, säger Kristina Areskog Bjurling.

 Men någon sådan diskussion har inte funnits i Eskilstuna och några krav på besök på plats har inte ställts.

– Eskilstuna kommun kan inte själv gå in och kontrollera det här företaget i Kina utan vi måste förlita oss på de undersökningar som görs. Vi har ingen möjlighet att göra egna egna kontroller på plats, säger kommunens projektledare Mats Hällnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista