Kommunal får inte längre spintanbesöka arbetsplatser i Gnesta. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Gnesta

Kommunal portat från Gnesta

2:05 min

Fackförbundet Kommunal får inte längre besöka sina medlemmar på kommunala arbetsplatser i Gnesta utan kommunens vetskap. LO:s jurist Claes-Mikael Jonsson är kritisk.

-- Det är på många sätt i strid med traditionen på svenska arbetsmarknaden om man väljer att begränsa det fackliga arbetet. Det är i grunden något väldigt allvarligt, säger jurisiten Claes-Mikael Jonsson.

Det var efter att fackförbundet Kommunal förra året besökt en arbetsplats i Gnesta kommun som allt började. Efter mötet kontaktade kommunen fackförbundet och berättade att de skapade oro på arbetsplatsen och att de inte ville att facket besöka kommunens arbetsplatser utan deras vetskap.

Jane Löfstrand är sektionsordförande i Kommunal.

– Jag tror att de hade fått signaler någonstans ifrån om att det skulle bli oroligt om vi bara dök upp hur som helst, säger hon.

Vad tänker du om det?

– Det jag svarade då var väl att oron kanske redan fanns på arbetsplatsen när vi väl var ute.

Kristina Thunholm är personalchef i Gnesta kommun. Hon säger att beslutet skett i samråd med fackförbundet Kommunal och att det bland annat togs av hänsyn till kommunanställda som inte är med i facket.

– Vi har medarbetare som har valt att inte vara organiserade i Kommunal och vi har medarbetare som har valt att stå utanför den fackliga organisationen. Det måste vi kunna respektera som arbetsgivare. Våra arbetsplatser är öppna för alla - oavsett facktillhörighet eller ej.   

I stället är det nu fackförbundet Kommunals medlemmar som drabbas, eftersom företrädarna bara får komma på inbokade besök och arbetsplatsträffar. Det har varit svårt för sektionsordförande Jane Löfstrand, eftersom hon har haft mycket annat inbokat. 

Claes Mikael Jonsson, jurist på LO, har inte hört talas om någon liknande.

– Det är allvarligt att man väljer att begränsa fackets möjligheter att komma i kontakt med sina medlemmar, och att förhindra och medlemmarna att träffa sina fackliga företrädare, säger han. Praxis på svensk arbetsmarknad är att man har fri tillgång till arbetsplatserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista