Thomas af Bjur, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande (FP). Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio.

Billigare vaccin mot magsjuka dröjer

1:03 min

Landstinget Sörmland kommer inte att ta något eget initiativ till subventioner av rotaviruset – viruset som er den vanligaste orsaken till magsjuka hos små barn.

Parallellt med vinterkräksjukan härjar rotaviruset, som är den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan sex månader och två år. Men Landstinget  Sörmland kommer i nuläget inte ta ett eget initiativ till att vaccin mot rotaviruset ska subventioneras.

Thomas Af Bjur är folkpartist hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Sörmland.

– Vi avvaktar vi den utredning som Smittskyddsinstitutet nu gör på nationell nivå. Det är deras uppdrag är att se huruvida det här vaccinet ska ingå det nationella vaccinationsprogrammet, säger Thomas af Bjur.

Rotaviruset ger kraftig magsjuka med kräkningar, diarréer och hög feber och försvinner först efter fem till åtta dagar. De flesta barn som får viruset vårdas hemma, men det händer att barn som drabbats av sjukdomen måste vårdas på sjukhus för att få vätska genom en sond.

När och om vaccinet mot rotaviruset kan komma att bli gratis för sörmländska barn återstår att se.

– Ja, det hänger ju som sagt på hur snabba Smittskyddsinstitutet är med sin analys. Det jag har fått mig berättat är väl att det ska kunna ske ganska skyndsamt och då borde man ju kunna lämna ett besked inför i alla fall 2014 års budgetarbete, om vi behöver avsätta särskilda medel för att kunna genomföra det här i Sörmland, säger Landstingsrådet Thomas af Bjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista