Mälardalens högskola. Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
Eskilstuna

Färre utbildningar för studenterna

"Ligger på fulla platser"
1:23 min

Idag är det sista ansökningsdag till högskolan. Men det blir färre utbildningar att välja på till hösten.

Mälardalens högskola sparar in på kurserna i franska och spanska, det miljövetenskapliga programmet och all teaterverksamhet.
Men på vård- och sjukvårdsutbildningarna har man inte minskat antalet platser, säger Per Andersson, utbildningsledare på Akademin för hälsa, vård och välfärd.

– Där ligger vi på fulla platser, precis som vi har gjort de senaste åren. Det är ju regeringen som har gett oss uppdrag. Vi ligger på max antal platser.

– I Västmanland tar vi in 80 studenter varje termin. I Sörmland tar vi in 60 på hösten i Eskilstuna och 40 i Nyköping. På våren ligger vi på ungefär 70 i Eskilstuna, säger Per Andersson på Mälardalens högskola.

År 2030 kommer 170.000 utbildade att saknas inom vården,  enligt en prognos från Statistiska centralbyrån. Det kommer att saknas flest utbildade inom äldreomsorgen, uppemot 150.000 personer. Men det kommer också att fattas sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. 

Men också in om vård och välfärd på Mälardalens högskola blir det en del besparingar till hösten. Socionomprogrammet, till exempel, ska minska med 20 platser till 70. Och beteendevetarprogrammet sparar också.

– Tidigare har man tagit in 70 studenter både i Eskilstuna och Västerås. Nu tar man in på hösten i Västerås och på våren i Eskilstuna, säger Per Andersson på Akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".