Fler dataintrång i Sörmland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Sörmland

Fler anmäls för att ha läst patientjournaler

1:30 min

Antalet vårdanställda som polisanmäls för dataintrång ökade i Sörmland mellan 2010 och förra året. Antalet anmälningar mot vårdanställda om dataintrång är också högre Sörmland jämfört med andra län.

– Oftast har det varit upprepade fall av tillfällen då man har tittat på ja, släkt och vänner, säger Jonas Jensen är informationssäkerhetsansvarig på landstinget i Sörmland.

Det är bara patienten och den personal som vårdar patienten som har rätt att läsa patientens journal.

Förra året gjordes sju polisanmälningar om dataintrång mot vårdpersonal i Sörmland. Det är en ökning jämfört med 2010. Ingen av de anmälda kommer att åtalas. Men alla sju har fått en skriftlig varning.

– En del gör det här för att de inte har kunskap om vad regelverket säger. En del gör det tyvärr av helt fel anledningar, av ren nyfikenhet. Det är inte acceptabelt, säger Ulla Jordán, ordförande i Vårdförbundet i Sörmland.

För att råda bot på problemet kommer Vårdförbundet i Sörmland att anordna en utbildningsdag för fackliga representanter som ska få lära sig mer om etik och dataintrång.

Enligt Ulla Jordán finns det tillfällen då vårdpersonal handlat i god tro och inte förstått att dom brutit mot lagen.

– När har du en vårdrelation? Om till exempel någon har rapporterat upp till en avdelning att nu kommer den här patienten och så vill man förbereda sig för att kunna ta emot patienten och sen av någon anledning så kommer inte den här patienten, det hände någonting på vägen så att patienten inte kommer upp, där kan man se att okej för kunna förbereda sig så kanske man hade behövt vara inne och läsa i journalen. Men enligt datajournalen då så har du ju alltså ingen aktiv vårdrelation, så där får du inte vara, säger Ulla Jordán.

I Uppsala läns landsting är det nu möjligt att själv, via internet, gå in och se om någon snokat i ens sjukhusjournal, skriver Uppsala Nya Tidning. Men i Sörmland finns inga sådana planer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista