Eskilstuna bedömer att ökade krav på demensvården kostar uppemot 40 miljoner kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Eskilstuna

Ökade krav inom demensvården kostar 40 miljoner

I Eskilstuna behövs det uppemot 40 miljoner kronor extra för att klara Socialsstyrelsens ökade krav på bemanning inom demensvården. Den bedömningen gör Vuxenförvaltningen.

Inför nästa år skriver förvaltningen att ekonomin är ansträngd och att effektiviseringar och kostnadssänkningar har pågått sedan 2009, men att förvaltningen inte klarar ökade krav utan mer pengar.

I år ska Vuxenförvaltningen minska kostnader på tio miljoner kronor.

Förvaltningen har bland annat ökade kostnader för funktionshindrade och för de gamla som blir allt fler.

I en skrivelse om behov och prioriteringar inför 2014 skriver förvaltningen att de statliga kraven inom vård- och omsorgsområdet blir allt mer omfattande och Försäkringskassans mer striktare bedömning av grundläggande behov vid prövning av statlig assistansersättning innebär att alltfler personer i samband med omprövningar istället hänvisas till kommunens verksamheter.

Förvaltningen skriver också att fler funktionshindrade personer efterfrågar och är berättigade till insatser och att behoven ökar och att antalet personer med komplexa behov ökar. Dessutom blir fler personer med funktionshinder äldre vilket kräver mer vård, menar förvaltningen. 

Politikerna ska inom kort ta ställning till förslaget till en investeringsbudget på 17 miljoner kronor. Förvaltningen vill också ha 56 miljoner till investeringar i fastigheter 2014 och 103 miljoner till 2015.

Pengarna vill förvaltningen använda till ombyggnationer av äldreboenden, förbättringar i arbetsmiljön i särskilda boenden efter krav från Arbetsmiljöverket och nya gruppboenden för funtkiosnhindrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista