Stefan Gustafsson och Rasmus Fredriksson deltar i projektet för unga arbetslösa. Susanne Johnson arbetar där. Foto: Emma Stark, Sveriges Radio

Ökad arbetslöshet i fokus i budgeten

1:54 min

Ökad arbetslöshet präglar regeringens budgetproposition. Stefan Gustafsson och Rasmus Fredriksson deltar i ett projekt för unga arbetslösa i Eskilstuna.

– Alla behöver ju olika. Vissa behöver hjälp med jobb och utbildning, andra behöver hjälp privat. Det kan vara depressioner och svårt att gå utanför dörren, säger Stefan Gustafsson.

Han ingår i projektet Nuevo K2 i Eskilstuna. Det finns i sex kommuner och är delvis EU-finansierat. Kommunen och arbetsförmedlingen är med och bidrar och i Eskilstuna deltar 60 ungdomar.
Två av målen är att de unga ska komma närmare egen försörjning och att de ska bli bättre rustade för arbete eller studier. En av vägledarna på projektet är Susanne Johnsson, som också ser vikten av olika hjälp till olika personer.

– En del kanske tänker att de bara behöver lite coachning på vägen, medan andra nog tänker att de behöver lång tid på sig. Till exempel kan en del behöva få hjälp med rutiner i livet, att bara komma hemifrån om dagarna. Andra behöver hjälp med att sitta och söka jobb – vi har datorer hos oss.

Arbetslösheten bland unga i åldern 18-24 år är 22,5 procent i länet, vilket är högre än riksgenomsnittet. Och den är högst i Eskilstuna, här är mer än 25 procent  öppet arbetslös eller inskriven i program med aktivitetsstöd, enligt arbetsförmedlingens siffror för mars. 

I vårbudgeten idag satsar regeringen 3 miljarder bland annat på praktik- och utbildningsplatser för att bekämpa arbetslösheten.

Susanne Johnson tror det är viktigt med ett helheltsperspektiv.

– Det är så komplext kring varje person. Praktik och utbildning är en sak, men också hur man mår och vad man tror om sig själv.

Rasmus Fredriksson är 19 år och deltar också i projektet. Han är på god väg:

– Det ser ljust ut. Jag har faktiskt skrivit in mig på Komvux idag och börjar på onsdag.

Se sifforna för varje kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista