Landstinget i Sörmland är ett av tolv landsting som Centrum för Rättvisa tidigare JO-anmält för att bryta mot bland andra sekretesslagen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Filmade patienter har inte tillgång till sina avtal

Landstinget Sörmland hade bara muntliga samtyckanden från patienerna när ett tv-bolag följde ambulanspersonalens arbete i Nyköping. Det visar en kartläggning från stiftelsen Centrum för rättvisa som har JO-anmält landstinget.

Patienterna uppges ha skrivit under medverkanavtal, men de finns hos det privata tv-bolaget vilket innebär att varken myndigheterna eller patienterna själva kan ta reda på om de verkligen gick med på att avstå från sektretessen.

Landstinget i Sörmland är ett av tolv landsting, som Centrum för Rättvisa tidigare JO-anmält för att bryta mot bland andra sekretesslagen, i samband med att ha tecknat liknande avtal med tv-bolag.

De nya uppgifterna, som enligt Centrum för Rättvisa, visar på brister i rättssäkerheten lämnas som kompletterande uppgifter till JO.

Läs och hör debatten om patienter som filmas till tv-program

Arkivfoto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio

Skyddet för den personliga integriteten måste värnas, menar Centrum för Rättvisa som är kritisk till tv-programmet "112 - På liv och död" där tittaren kunnat följa ambulanspersonalen i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista