Vingåker

Strid om makten i Vingåker

1:35 min

Oppositionspartiet Vägen till livskvalitet vill vara med och påverka politiken mer i Vingåker. Oppositionsrådstjänsten bör fördelas mellan de båda oppositionsblocken när moderaten Björn Andersson lämnar tjänsten i september, tycker företrädaren för partiet VTL, Martin Larsson.

– Det finns en oppositionsrådstjänst som kan delas enligt de reglementen som finns, säger Martin Larsson som är företrädare för VTL.

Utav de 20 mandat som oppositionen har så är det fyra partier som samarbetar.

– Åtta mandat motsvarar 40 procent och då tycker vi att det är rimligt att vi ska ha 40 procent av tjänsten. Vi vill vara med och utveckla demokratin på lika villkor. Om det inte blir så får de som tycker det motivera varför.

På grund av tidigare konfliker så kommer Moderaterna inte att rösta för en sådan lösning.

– Det bygger på gammalt groll som inte har blivit bättre. Det finns inte på kartan att det skulle bli aktuellt för oss, säger Kim Fröde (M).

Hoppet står till Socialdemokraterna men de vill inte se någon uppdelning av oppositionsrådstjänsten men tänker inte lägga sig i.

– Det där får de sköta själva inom oppositionen, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Larsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista