Arbetsförmedlingen anmäler etableringslotsar som misstänks för att inte hålla sina avtal. Arkivfoto: Kim Holm/Sveriges Radio
Sörmland

Arbetsförmedlingen anmäler etableringslotsar

2:30 min

Arbetsförmedlingen i Katrineholm har anmält flera så kallade etableringslotsar för att de misstänks inte hålla sina avtal.

Lotsarna är en arbetsmarknadsåtgärd för att hjälpa nyanlända.

Uppgifter finns om att oseriösa lotsar binder upp nyanlända med otillåtna kontrakt och laptops, TV-apparater och annat för att på så sätt få fler att anlita just deras företag.

Det finns stora pengar att tjäna. Som mest kan lotsarna få närmare 100 000 kronor per nyanländ under en tvåårsperiod.

”Vi söker mångfald med aktörer som kan bidra med ökad kreativitet och arbetssätt när det gäller att stödja de nyanlända till arbete”.

Så marknadsförde Arbetsförmedlingen reformen med etableringslotsar när den infördes för drygt två år sedan.

Men enligt en anmälan både till arbetsförmedlingen i Katrineholm och centralt så omfattar den ökade kreativitet som efterlystes i filmen nu också inslag som fria laptops, TV-apparater, surfplattor och telefoner, ibland mot krav att den nyanlända binder upp sig mot lotsen i ett år.

Men Katarina Enqvist Bolin som är chef för arbetsförmedlingen i Katrineholm är tveksam till anmälan.

– Det där är exempel på rykten som vi inte vet är sanna eller inte. Det är inte ok att knyta deltagare till sig på det sättet med löften om dator, att man villkorar att om du stannar hos mig så här länge får du en dator.

Förra året misstänkte förmedlingen att några lotsar inte höll sig till uppdraget. Det avskrevs som missförstånd.

Men helt nyligen anmäldes fyra nya etableringslotsar till arbetsförmedlingen centralt. Och nu ser förmedlingen allvarligare på det hela. Vad det gäller vill Katarina Enqvist Bolin inte säga. Men i princip kan det finnas flera skäl.

– Det kan till exempel vara att det ser ut som att de inte träffat individen den här timmen i veckan som man ska göra. Vi vill ju att man ska jobba med att individen ska komma vidare till arbete eller praktikplats. Träffar lotsen den här individen om och om igen och inget händer kan det ju också vara ett skäl att vi undrar hur de ser på sitt uppdrag.

Enligt Martin Kruse som är upphandlingschef på arbetsförmedlingen centralt är det oftast kunder och konkurrenter som anmäler vad de ser som otillåtna metoder och det gör det problematiskt.

– Det är svårt att belägga det så att man kan vidta de kraftiga avtalsmässiga åtgärderna.

I klartext. Det är svårt att få fram bevis för att kunna häva avtalen med lotsföretagen.

Det här är ersättningar som etableringslotsarna kan få för varje nyanländ som har högst sex års utbildning:
* Startersättning 6 000 kr
* Månadsersättning 1 650 kr
* Resultat 1: 13 000 kr 
* Resultat 2: 40 000 kr 
Dessutom kan en en snabbhetspremie utgår om resultat nås snabbare. Ersättningarna för dem som har längre utbildningar är lägre. Månadspremie utgår vanligen i högst två år.

Högsta ersättningen, "resultat 2", utgår bland annat till den lots som lyckas få den nyanlände i arbete minst sex månader i följd eller om den nyanlände gått utbildning på högskolenivå minst en termin med godkänt resultat, eller har startat eget företag och bedrivit verksamhet utan stöd från Arbetsförmedlingen i minst sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista