Christoffer Rollén väntar med sin pappa på akuten. Foto: Karin Frimodig / Sveriges Radio
Sörmland

För långa väntetider på länets akutmottagningar

1:30 min

Mer än sex timmar får en dryg femtedel av patienterna till akutmottagningen på Mälarsjukhuset vänta. Även Nyköpings lasarett har för långa väntetider. Det här visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting.

Christoffer Rollén besöker Mälarsjukhusets akutmottagning med sin pappa som har fått gallsten. De har fått vänta drygt en och en halv timme, vilket han tycker är alldeles för lång tid.

– Det är inte okej faktiskt. Jag tycker att det borde gå lite fortare ändå. Det ska vara akutmottagning men med så här lång väntetid då kan de ju kalla det för någonting annat, säger Christoffer Rollén.

Även på akutmottagningen i Nyköping är väntetiderna längre än i Sverige i genomsnitt. Nästan 40 procent av patienterna på akutmottagningen på Nyköpings lasarett tillbringar mer än fyra timmar på akuten, enligt undersökningen som gjorts av Sveriges kommuner och landsting.

Hans Svensson är divisonschef för landstinget i Sörmland.

– Nu har vi fått resultaten från SKL:s mätning. Vi ska se över vad man behöver göra i handlingsplanerna för att förbättra resultaten. Det vi ser är att båda akutmottagningarna har långsiktiga planer på ombyggnation och nybyggnation som bättre skulle kunna stödja de flöden och processer som vi behöver jobba fram, säger Hans Svensson.

När kan väntetiderna bli kortare?

– Det är ju svårt att utlova. Vi har likt de flesta akutmottagningar ett ökat patientflöde så vi får jobba parallellt med detta och förbättra oss och minska tiderna. Men att säga exakt hur och när de kommer att minska det är svårt att säga i dagsläget, säger Hans Svensson är divisonschef för landstinget i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista