10 år för huvudman i narkotikahärva

Tio års fängelse blev Eskilstuna tingsrätts dom för den 28-årige holländare som beskrivits som en av huvudmännen i den uppmärksammade vapen- och kokainhärvan som utretts av Eskilstunapolisen.

Mannen döms för grovt narkotakabrott och grov narkotikasmuggling. Vid flera tillfällen under december 2003 och januari 2004 har han med hjälp av kurirer smugglat stora mängder kokain från Nederländerna till Sverige i samråd med bland annat personer i Eskilstuna. En 34 åring från Stockholm dömdes samtidigt till fängelse i ett år och sex månader för narkotikabrott.

Det här fallet hör samman med den 35-årige kommissarie från Stockholm som i oktober dömdes till fyra års fängelse för att ha sett till att narkotikaleveransena kom igång. En man som fungerat som infiltratör åt poliskommisarien dömdes till tre års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Ytterligare åtta män som varit inblandade i härvan dömdes till varierande fängelsestraff för att de handlat med kokain som smugglats från Holland till Sverige. Just nu pågår hovrättsförhandlingar med de tidigare dömda efter att tingsrättens domar överklagats.