Sörmland

Pappa blev vidarekopplad hos 112 när hans bebis fick svårt att andas

1:43 min

Sörmland är ett av de landsting där den som ringer till larmnumret 112 kan bli tvungen att berätta sitt ärende två gånger. Det hände Peter Pettersson i Katrineholm när hans dotter fick andningssvårigheter.

–Rätt vad det är rycker våran 2-månaders bebis till och tuppar av. Hon har problem med andningen och jag ringer 112. De svarar och jag förklarar situationen, men när det går upp för henne att jag ringer från Katrineholm så inser hon att detta är ett upphandlat område, så jag blir vidarekopplad till nästa operatör ifrån Medhelp och jag får dra allt en gång till, berättar Peter Pettersson.

Det kom ingen ambulans eftersom larmoperatören inte kunde hitta familjen Petterssons adress. Fallet utreds nu av Socialstyrelsen.

Ordningen att två larmoperatörer ska höra samma ärende beror på att delvis statligt ägda SOS Alarm svarar på alla samtal till nödnumret 112, men att larmoperatören Medhelp vunnit upphandling om att besvara samtal till sjukvården i länet.

Men om regeringens utredare Marie Hafström får som hon vill blir det istället en statlig myndighet som i framtiden får ansvar för larmnumret.

Hon föreslår att staten borde ha hand om alarmnumret 112 för att se till att behandlingen av larmsamtal blir säker, snabb och effektiv i hela landet.

Peter Pettersson, vars dotter trots allt klarade sig bra ur incidenten håller med utredaren.

–Det måste ju fram till folk att det inte får gå till så här. Man måste vara trygg med 112, det funkar ju inte nu.

Henrik Sannesson

henrik.sannesson@sverigesradio.se
016-16 16 14

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista