1 av 2
Daniel Portnoff, Moderaterna i Trosa. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland
2 av 2
Johan Rocklind (S) kommunalråd Gnesta.
Sörmland

Trosa tar tillbaka ansökan om länsbyte - påverkar inte Gnesta

"Ett tydligt besked"
1:57 min

Politikerna i Trosa kommer att följa resultatet av folkomröstningen och ta tillbaka sin ansökan om att få byta län till Stockholm, det säger Daniel Portnoff, moderat och kommunalråd i Trosa.

Strax över 62 procent av kommunens lite över niotusen valberättigade tog chansen och röstade och av dem röstade ungefär 60 procent för att fortsätta tillhöra Sörmlands län.

–Vi kommer följa folkomröstningsresultatet precis som vi lovat och det innebär att vi redan idag lägger fram ett förslag till fullmäktige att ta tillbaka ansökan, säger Daniel Portnoff, moderat och kommunalråd i Trosa.

Hur ser du på framtiden?

–Ljust. Det har aldrig varit en ödesfråga, Trosa kommun är en framgångsrik kommun som kommer fortsätta att utveckla sin verksamhet. Och ett antal av de frågor som knyter an till det här med länsbyte, som valfrihet av sjukvård över länsgränser, bättre integrering av kollektivtrafik mot Stockholmsområdet, det är sånt som vi kommer att fortsätta arbeta med. Men för oss är den här frågan nu avförd från agendan, det har varit en jättebra valrörelse där många deltog och det blev ett tydligt besked, så vi kommer inte jobba med länsbytesfrågan mer. Men samarbetet med Stockholm finns hela tiden på agendan, för det vill medborgarna, men man vill inte byta län.

63 procent av de röstberättigade Trosaborna röstade i gårdagens folkomröstning om länsbyte. 58,6 procent var emot länsbyte och 41,2 procent ville att Trosa skulle byta län och landsting och tillhöra Stockholm.

I Gnesta planerar man att inom ett år fatta beslut om att eventuellt ansöka om ett länsbyte inför år 2019

Opinionen för eller mot ett länsbyte i Gnesta kommer inte att påverkas av resultatet av folkomröstningen i Trosa i går, menar kommunalrådet i Gnesta socialdemokraten Johan Rocklind.

–Hade det blivit ett kraftigt ja till att byta län hade det nog påverkat opinionen i Gnesta. I och med att det blev ett kraftfullt nej nu, tror jag inte att det förflyttar oss i frågan.

Tror du att det blir folkomröstning i frågan?

–Någon gång tror jag att det blir det. Jag tror att det kommer att göras nya försök till att organisera län och landsting på ett mer effektivt sätt, och i en sån diskussion tycker jag att Stockholmsalternativet ligger oss nära till hands att diskutera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".