Både föräldrar och oppositionspolitiker är kritiska till hur den styrande majoriteten i Strängnäs har hanterat frågan om hur klassindelningen i skolorna ska organiseras. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Strängnäs

Kritik och debatt om hur skolfrågan i Strängnäs skötts

"Det är ett misslyckande från majoriteten"
1:44 min

Samtidigt som en folkomröstning om skolan i Strängnäs pågår riktar oppositionsrådet Jakob Högfelt (M) nu kritik mot hur den styrande majoriteten har skött frågan.

– Jag tycker att det är ett misslyckande från majoriteten att få till en dialog som gör att vi hade fått en bra skolsituation för de unga i Strängnäs stad, säger oppositionsrådet Jakob Högfelt (M).

Både föräldrar och oppositionspolitiker är kritiska till hur den styrande majoriteten i Strängnäs - med Centern, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet - har hanterat frågan om hur klassindelningen i skolorna ska organiseras.

Just nu pågår en folkomröstning där Strängnäsborna får säga sitt men som vi rapporterade tidigare i dag är det inte säkert att det blir någon förändring.

Mattias Karlsson har två barn på Finningeskolan och han ser fördelar med förändringen som gjordes i höstas. Men han tycker att den dryga miljon kronor som folkomröstningen kostar kunde använts på ett bättre sätt.

– Jag har inga synpunkter i sig på att skolan här i Finninge görs om, det kan nog vara ganska bra. Men jag tycker att det är slöseri att lägga både tid och pengar på något som jag inte tror kommer att påverka någonting, säger föräldern Mattias Karlsson.

Samtidigt som oppositionsrådet moderaten Jakob Högfelt riktar kritik mot hur majoriten hanterat frågan så är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, folkpartisten Fredrik Lundgren, kritisk mot att oppositionspartierna inte tar ställning.

– Från övriga partier har vi inte hört någonting. Det enda vi hört är att man säger att folket får bestämma. Det ska bli mycket spännande att se om det finns något seriöst parti eller någon politiker som ställer upp på den här katastrofala lösningen med att bygga ut tre skolor, säger Fredrik Lundgren (FP) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Oppositionsråd Jakob Högfelt (M) svarar:

– Vi tar inte ställning. Vi har ingen partilinje. Det är invånarna i Strängnäs som får säga sitt. Däremot tror jag att det är många moderater som röstar på alterativ b, säger oppositionsråd Jakob Högfelt (M).

I P4 Sörmland hölls på måndagseftermiddagen också en debatt mellan Per Engkvist från föräldranätverket och Fredrik Lundgren (FP).

Alternativen i folkomröstningen:

Hur vill du att skolorganisationen i Strängnäs stad ska se ut?

A: Jag vill att den bygger på indelningen förskoleklass-årskurs 3 och årskurs 4-9.
B: Jag vill att den bygger på indelningen förskoleklass-årskurs 6 och årskurs 7-9.
C: Jag avstår att ta ställning i frågan.

(Alternativ A är redan är sjösatt i Strängnäs stad sedan augusti 2012)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".