Öl blir bilogas till bussar: Petra Levinson/Sveriges Radio
Eskilstuna

Öl bränsle för Eskilstunabussar

"Vi kan använda det till biogas"
3:34 min

Bussar i Eskilstuna kommer att drivas av öl i framtiden. Det är Eskilstuna Energi och Miljö och Eskilstuna Ölkultur som inleder ett samarbete för miljön där restprodukter av den lokalt producerade ölen kommer att bli till energi och biogas.

Två lokala företag med nära produktion, Eskilstuna Energi och Miljö och Eskilstuna ölkultur samarbetar för miljön.

Nu kommer Eskilstuna Energi och Miljö göra biogas av den urlakade malten som blir över när ölen från Eskilstuna Ölkultur produceras. Detta är ett av flera steg mot en miljövänligare produktion av öl. Att använda lokalproducerad Bioel från Eskilstuna är ytterligare ett steg.

– Vi vill leverera nytänkande lösningar till våra kunder i Eskilstuna och det är bra att vi kan göra biogas av den urlakade malten. Roligt med ett samarbete där de väljer oss som är en lokal leverantör och att de då tänker på miljön. De kommer även använda Bioel som är lokalt producerad el från kraftvärmeverket i Eskilstuna, säger Mika Starkensjö, säljare på Eskilstuna Energi och Miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".