Många reaktioner på att Gnestapendeln hotas

Gnestapendeln är livsnerven
1:21 min

- Det vore ett hårt slag mot Gnesta, säger landstingetsstyrelsen ordförande Åsa Kullgren efter uppgifterna igår om att Trafikverket utreder att lägga ner pendeltågen mellan Järna och Gnesta.

– Uppgifterna är väldigt allvarliga för vår region och inte minst för Gnesta och gnestaborna.

Det är för trångt på spåren mellan Stockholm och Göteborg - det är bakgrunden till att Trafikverket diskuterar vilka tåg som skall kunna få plats på spåren. Både gamla och nya operatörer vill använda spåren, enligt Trafikverket. Ett sätt att få mer spårkapacitet är att bara låta pendeltågen gå mellan Stockholm och Järna, men alltså inte fortsätta till Gnesta.

– Gnestapendeln är ju livsnerven för kommunen, säger Åsa Kullgren. Det handlar om människor som har inrättat sina liv med att arbetspendla till Stockholm och Södertälje.  Man kan inte från ett år till ett annat rycka undan de möjligheterna.

I slutet av juni kommer Trafikverket att ha ett färdigt förslag, och sedan är tanken att ett beslut ska kunna fattas i slútet av september.

– För pendlare är alla stopp problematiska. Om man hade ett stopp i Järna och sedan ytterligare ett byte i Södertälje, då vet man att möjligheterna blir mycket sämre, säger landstingsstyrelsens ordförande.

Så vad kan ni göra?

– Vi ska givetvis ta kontakt med Stockholm, SL och politiken i Stockholm. Men inte minst ska vi ta en kontakt med Trafikverket för att påtala hur allvarligt vi ser på det, avslutar Åsa Kullgren.

Flera politiker i kommuner odh landsting som P4 Sörmland varit i kontakt med har reagerat på uppgifterna om att Gnestapendeln är hotad. Det gäller både inom Stockholm och Sörmlands län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".