Kyrkans härbärge i Eskilstuna tvingas avvisa hemlösa. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Hemlösa köper tält när härberget semesterstänger

En del sover under bar himmel
1:55 min

Allt fler hemlösa söker sig till Svenska kyrkans härbärge i Eskilstuna. De senaste månaderna har personalen tvingats avvisa besökare nästan varje kväll på grund av att det inte finns plats.

– De senaste fyra månaderna har det varit ett ökat tryck, säger Malin Söderlind, som jobbar på härbärget. Vi får neka ett par varje kväll, och det är kö utanför från tretiden varje eftermiddag.

Under de 13 år som Svenska kyrkans härbärge i Eskilstuna har varit öppet har personalen bara vid ett fåtal gånger tvingats avvisa personer som behöver en sovplats. Men i början av året hände något som nu gjort att trycket på de tio platserna har ökat.

Malin Söderlind  känner inte till den utlösande faktorn, men väl bakgrunden till problemet.

– Det finns för få hyreslägenheter. Då väljer hyresvärdarna förstås de som har en fast anställning inkomst och inga skulder.

Enligt den senaste mätningen som Socialstyrelsen gjorde för två år sedan var 467 personer hemlösa i Eskilstuna. 40 av dem är helt utan boende. För dem väntar nu en tuffare tid än vanligt då härbärget stänger för sommaren.

– Jag vet att några kommer att åka iväg på behandling. Några har köpt tält och skall tälta. Några kommer också att sova under bar himmel.

Från och med idag till mitten av augusti kommer ingen att kunna sova på härbärget. Skälet  är att det är svårt att få tag på volontärer och att kyrkans personal har semester. Men lite verksamhet kommer enligt Malin Söderlind att finnas.

– Vi kommer att fortsätta att server gratis gröt mellan halv åtta och tio och det kommer att vara öppet för de som behöver duscha och tvätta kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".