1 av 4
Ingemar Anderson, vice bostadsrättsföreningsordförande, visar var fukt tränger in och orsakar stora skador på tornhusen på Tunavallen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 4
Fukten har enligt bostadsrättsföreningen kommit inifrån och orsakat färgsläpp på ett av tornhusen på Tunavallen, hus byggda med enstegstätad fasad. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
3 av 4
Tornhusen vid Tunavallen är drabbade av omfattande fuktskador p g av inträngade fukt. Långa sprickor i putsen, puts som lossnar, mögel i väggarna, fuktskador med fuktrosor på tapeter. Men Peab vägrar ta ansvar, trots att husen är byggda med tveksam teknik utan ventilerande luftspalt i fasaden. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
4 av 4
Fukt kommer in och orsakar färgsläpp i taket. Vid kraftiga regn bildas pölar på golvet i trapphuset på flera våningar, i tornhusen på Tunavallen, enligt bostadsrättsföreningen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

De kritiserade enstegstätade fasaderna är vanliga i Sörmland

"Den största byggskandalen någonsin"
1:57 min

Byggtekniken med enstegstätade fasader har beskrivts som alltifrån en tickande bomb till stor byggskandal. Problem med fuktskador och mögel i hus som bara är några få år gamla är vanliga, och byggföretagen vägrar ta ansvar.

Minst 160 000 bostäder tros ha byggts med metoden, men exakt hur många vet ingen. Även i Sörmland har byggmetoden varit vanlig.

– Här har har fukten gått ner på insidan och gjort att det här har släppt på utsidan. Det är inte riktigt byggt, säger Ingemar Anderson som bor i ett av tornhusen vid Tunavallen i Eskilstuna, där han är vice ordförande i bostadsrättsföreningen.

Ingemar Anderson står på trottoaren vid de 17 våningar höga tornhusen och inspekterar skador som, enligt honom, är en direkt följd av att huset är byggt med en undermålig teknik, med enstegstätade fasader.

Byggtekniken har ställt till med stora problem i mängder av bostäder i södra Sverige upp till Mälardalen. Tekniken innebär att putsen läggs direkt på isolering av cellplast eller mineralull, utan luftspalt där inkommande fukt kan ventileras bort.

Fuktskador med mögel inne i fasaderna har drabbat mängder av både småhus och flerfamiljsbostäder.

De fyra tornhusen vid Tunavallen byggdes av Peab och stod klara mellan 2003 och 2007. Redan har de två bostadsrättsföreningarna tvingats lägga en halv miljon kronor bara på att undersöka uppkomna skador, och tillfälligt reparera.

– Eftersom vi konstaterade fuktgenomslag inne i lägenheterna så har vi gjort undersökningar och konstaterat att det finns svartmögel, säger Ingemar Anderson.

Fasaderna har också haft meterlånga sprickor på flera håll, och puts har lossnat och rasat ned. Och i trapphusen har det blivit stora pölar när det regnat häftigt.

– Vi hade stora vattensamlingar på golvet på ett antal våningar, säger Ingemar Anderson.

Enligt Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, så kommer det här bara att växa eftersom få fastigheter ännu är undersökta. Att få bort problemen på en villa kan kosta upp till 600 000 kronor. För ett tornhus vid Tunavallen handlar det om många miljoner.

Och när byggbolagen vägrar betala så drabbas den enskillde.

– Väldigt många privatpersoner har fått gå till banken och tagit ytterligare lån för reparationer av nästan nya bostäder. Det här rör den största byggskandalen någonsin i Sveriges historia, säger Ulf Stenberg som är chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Han säger att de som drabbas värst är privatpersoner som inte har råd att ta fler lån.

– De sitter som fångar i sina egna hus. I dag finns det ingen hjälp att få för människor som har hamnat i den situationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".