Eskilstuna församling får lägga ner en av de två kyrkor som församlingen av ekonomiska vill göra sig av med. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Mariakyrkan läggs ner - St Petri blir kvar

Biskop Hans Erik Nordin om kyrkoförsäljning.
3:51 min

Stiftsstyrelsen i Strängnäs stift sa idag ja till att Eskilstuna församling får lägga ner eller stänga Mariakyrkan. Kyrkan är en av två som församlingen av ekonomiska skäl velat göra sig av med.

Däremot säger stiftet nej till att församlingen gör sig av med St Petri kyrka. Den kyrkan finns det synnerliga skäl att behålla, anser stiftsstyrelsen, och det eftersom kyrkan ligger i en tydligt avgränsad stadsdel utan direkt anknytning till andra bostadsområden i Eskilstuna.

När det gäller St Petri kyrka har Länsstyrelsen också rekommenderat församlingen att göra en konsekvensanalys av vad det skulle innebära att ta den kulturminnesskyddade kyrkan ur bruk. Det har församlingen inte gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".