Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Strängnäs

Rättsläkaren om Hjulstaolyckan: Kan ha varit självmord

"Jag skulle underkänna bedömningen"
1:34 min

De två män som omkom när polisen öppnade Hjulstabron i mars, kan ha tagit livet av sig, enligt rättsläkaren som gjort obduktionen. Det rapporterar SVT Sörmland idag

I de rättsmedicinska rapporterna anges dödssättet för det två männen som oklart, inte som en olycka. I utlåtandet för Dennis Olsson som körde bilen står "antytt uttalat självmordshot".

Annika Eriksson, mamma till Dennis Olsson, tycker att det är jobbigt att som anhörig läsa att det inte är självklart att det är olyckan som lett till döden.

Rättsläkaren öppnar alltså upp för att det skulle kunnat röra sig om ett sjävmord. Detta bland annat med hänvisning till att Annika Eriksson tre dagar före olyckan skulle ringt till psykiatrin och uttryckt oro över att sonen skulle kunnat dö i en överdos eller ta sitt liv.

– Det känns märkligt eller orimligt att det skulle kunna användas som slutsats eller bedömning av rättsmedicinska, säger Annika Eriksson.

Att det skulle vara frågan om självmord tillbakavisas både av flickvännen till den andre mannen, Rasmus Björk, och av en gemensam vän till de båda männen. Såväl flickvännen som vännen pratade i mobilen med männen strax före kraschen.

Överläkaren vid den psykiatriska kliniken i Sundsvall säger till SVT Sörmland att det inte finns något stöd för påståendet "antytt uttalat självmordshot".

Och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk.

– Alltså jag blir förskräckt. Jag har aldrig upplevt något sådant här tidigare. Jag skulle underkänna en sådan här bedömning, som är gjord på väldigt lösa boliner, säger Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".