Tornhusen vid Tunavallen är drabbade av omfattande fuktskador p g av inträngade fukt. Långa sprickor i putsen, puts som lossnar, mögel i väggarna, fuktskador med fuktrosor på tapeter. Men Peab vägrar ta ansvar, trots att husen är byggda med tveksam teknik utan ventilerande luftspalt i fasaden. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

"Olyckligt" tycker byggjätten - men anser sig inte ha gjort fel

"Olyckligt att det uppstått"
2:17 min

Byggkoncernen Peab som byggt de fuktskadade tornhusen runt Tunavallen i Eskilstuna, som vi rapporterade om i morse, tycker inte att de gjort något fel. Husen är byggda med en metod som på många håll i landet orsakat liknande fuktskador.

– Naturligtvis är det olyckligt att det här uppstått. men eftersom bristerna har uppstått nu så är det efter garantitiden på två år efter inflyttning eller färdigställande, säger PEABs presschef Niclas Brantingson.

Enligt honom kan företaget "rent juridiskt" och "rent försäkringsmässigt "inte gå in och göra något.

Bostadsrättsinnehavarna i tornhusen vid Tunavallen har drabbats av allvarliga fuktskador. Fukt har trängt in under otätade fönsterbleck, och fukt som på grund av byggmetoden inte ventilerats bort.

En konsultrapport visar bland annat på fuktrosor och färgsläpp i tak och på väggar inomhus, mögel inne i väggarna, flera meter långa sprickor i fasaden och puts som lossnar och trillar ned från de 17 våningar höga husen.

Husen är bara mellan sex och tio år gamla, och bostadsrättsinnehavarna är oroliga för vad som ska hända när husen blir äldre.

På frågan om det här är vad den som köper en bostad av Peab kan förvänta sig, svarar Niclas Brantingson.

– Nej, naturligvis inte. men tyvärr har vi en del fall där den här enstegstätade konstruktion visat sig släppa igenom fasaden och behålla fukt inom fasaden, säger han.

Han säger sig inte ha någon uppfattning om vad det här kan innebära för allmänhetens förtroende för Peab.

– Det jag vet är att vi är väldigt måna om att komma tillrätta med det här och lyssna på våra kunder, säger Brantingson.

Men trots det så vägrar Peab alltså att ta något ansvar. Den tvååriga byggarantin är passerad och Peab hänvisar till den så kallade byggfelsförsäkringen.

Men för att få rätt ill ersättning därifrån krävs bevisa för att Peab uppsåtligen fuskat.

Ingemar Andersson är vice ordförande i en av de två bostadsrättsföreningarna vid Tunavallen.

– Konsumenterna har väldigt liten möjlighet att påverka, tycker han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".