Fukt kommer in och orsakar färgsläpp i taket. Vid kraftiga regn bildas pölar på golvet i trapphuset på flera våningar, i tornhusen på Tunavallen, enligt bostadsrättsföreningen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

"Största byggskandalen i svensk historia"

"Det är kanske inte tillfredsställande"
2:50 min

Mellan 160 000 och 200 000 bostäder beräknas ha byggts med problemtyngda enstegstätade fasader. Men ingen vet idag hur många som fått de allvarliga fuktskador som uppkommit i tornhusen vid Tunavallen som vi rapporterat om.

Hur många bostäder som byggts i Sörmland och hur vanligt det är att de fått problem, det kan ingen svara på. Vi har frågat de fyra största kommunerna och fått mycket varierande svar.

För ett par månader sen bad vi att få ut uppgifter från de fyra största kommunerna i länet om hur många bostäder med enstegstätade fasader som beviljats bygglov.

Vår begäran ställde till stor huvudbry eftersom uppgifterna inte var enkelt sökbara, och Eskilstuna kommun klarade alltså inte av uppgiften, till skillnad från Nyköping, Strängnäs och Katrineholm.

– Vi har inte kunnat ta fram uppgifterna, det är kanske inte tillfredsställande , det får vi ta åt oss, den kritiken. För vi vet ju att det finns den här typen av fastigheter hos oss, säger Dan Johansson, stadsbyggnadschef i Eskilstuna.  

Vi har rapporterat om ett sådant bygge i Eskilstuna, de Peabbyggda tornhusen vid Tunavallen, som drabbats av omfattande fuktskador och mögel i väggarna, och som Peab vägrar ta ansvar för.

Enligt Villaägarnas riksförbund är det här en tickande bomb, eftersom det kan ta tid innan fuktskadorna upptäcks, och när byggbolagen vägrar ta ansvar så står den enskilde ensam med kostbara problem.

Ulf Stenberg är chefsjurist Villaägarnas Riksförbund:

– Det rör den största byggskandalen i svensk historia. Man sitter i princip som fångar i sitt eget hus, säger han.

Sedan ett antal villaägare i Svedala körts över i en hovrättsdom som friar byggaren Myresjöhus från ansvar så har Konsumentombudsmannen KO gått in och stöttar nu villaägarna för att få upp frågan i Högsta domstolen HD.

Gunnar Wikström är processråd på KO:

– Det här är ett utbrett problem bland väldigt många fastighetsägare i Sverige, säger han.

Enligt honom rör det sig om runt 20 000 småhus och uppemot 100 000 lägenheter i flerfamiljshus som drabbats genom den här byggmetoden.

– Det är oerhört viktigt att den här frågan prövas och det handlar om väldigt många konsumenter och väldigt stora belopp, säger Gunnar Wikström.

Se om du bor i ett hus med enstegstätad fasad

Fukten har enligt bostadsrättsföreningen kommit inifrån och orsakat färgsläpp på ett av tornhusen på Tunavallen, hus byggda med enstegstätad fasad. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Vi frågade de fyra största kommunerna i Sörmland och fick svar av tre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".