Hans Andersson drivit sin gård HagaFoto: Jonna Berglund/Sveriges Radio
Sörmland

Låga priser knäcker mjölkbönder

"Jag funderar väl på om jag ska fortsätta"
1:52 min

Sörmland är ett av de län som tappat flest mjölkbönder. Under de senaste tio åren har antalet mjölkbönder halverats i länet och nu finns runt 130 gårdar. Sämre lönsamhet och hårdare konkurrens från andra länder är några orsaker.

I 25 år har Hans Andersson drivit sin gård Haga nära Ripsa några mil från Nyköping. Vid sjön Båven går några av gårdens 70 kor och betar.

– De är rätt rofyllda, säger Hans Andersson.

Men rofylld är inte alltid världsmarknaden. Och när den svänger blir vissa år svåra att klara som mjölkproducent.

– Det går upp och det går ned, väldigt dramatiskt. Mjölkpriser har gått upp och ned en krona på ett år och det gör ganska stora pengar, berättar Hans Andersson.

Problemen blir extra kännbara när avräkningspriset på mjölk sjunker samtidigt som det blivit dyrare att köpa in foder till djuren. Därtill konkurrensen från andra länder, särskilt importen av ost ökar till Sverige. Och 2012 var ett särskilt svårt år. En regnig sommar gjorde det dessutom svårt att skörda eget foder till djuren.

– Det var oerhört tungt intäkterna räckte inte att betala utgifterna för många, så det var tungt för många. Jag funderar väl på om jag ska fortsätta. Om man inte kan få en rimlig inkomst på mjölken så är det ju meningslöst. Man kan inte jobba så mycket som man gör om man inte tjänar några pengar, säger han.

Men sedan förra året finns också Mjölklyftet , ett projekt som framförallt LRF driver och som ska stötta mjölkproducenter , som behöver bli mer effektiva.

– Ska man vara kvar på mjölkmarknaden och konkurera med utlandet så måste man bli riktigt vass, konstaterar Caroline Eriksson tf projektledare för mjölklyftet i Sörmland.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sverigesradio.se

Fakta om Mjölklyftet:

Mjölklyftet Sörmland drivs av LRF, Växa Sverige och länsstyrelsen.
2012 Sörmland: 120-130 mjölkbönder i Sörmland
2012 Sverige: 4700 mjölkbönder

2002 Sörmland: 250
2002 Sverige: 10000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".