Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
eskilstuna

Först ska Mariakyrkan säljas sedan kyrkans hus

"Kyrkan används inte alls idag"
0:58 min

Mariakyrkan i Eskilstuna ska säljas och det finns redan två intresserade församlingar, enligt Torbjörn Strand, kyrkoherde i Eskilstuna församling.

– Vi har haft ett intresse från en afrikansk församling, som har ungefär 100 medlemmar här i Eskilstuna och sedan en kaldeisk församling, som är knuten till katolska kyrkan.

Svenska Kyrkan har haft kontakt med det katolska biskopsämbetet, som har sagt nej till att köpa kyrkan, men Torbjörn Strand menar att den kaldeiska församlingen skulle kunna ta ett eget beslut om köpet.

Eskilstuna församlings kyrkoråd har också beslutat det inte ska säljas fler kyrkor just nu, däremot är det möjligt att någon administrativ fastighet kan säljas och till dem räknas Kyrkans hus och Fors- och Klosters församlingshem.

Valet stod tidigare mellan att sälja Mariakyrkan och den K-märkta St: Petri-kyrkan, som nu alltså står säker ett tag till, även om det inte finns någon verksamhet där idag.

Ingen personal ska påverkas av kyrkoförsäljningen och Torbjörn Strand tror inte heller att Eskilstuna församling kommer att påverkas speciellt mycket av att Mariakyrkan tas ur bruk.

– Egentligen är det så att församlingen redan är van med att vi inte har Mariakyrkan, som en lokal att använda sig av, för vi har ingen verksamhet där idag.

Hampus Andersson
hampus.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".