Ingela Gardner Sundström, (M) ordf SKLs förhandlingsdelegation. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Nya regler för kommunpolitikers pensioner dröjer

Ny modell för politikerpensioner försenas.
2:22 min

För en dryg vecka sen presenterades ett förslag för nya pensionsregler för blivande  riksdagsledamöter. Men arbetet med nya riktlinjer för kommun och landstingspolitikers visstidspensioner, de så kallade politikerpensionerna, har drabbats av förseningar.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, planerade att presentera en ny modell före sommaren, men så blir det inte.

– Vi har arbetat med den målsättningen, men sedan har vi hållit på med våra medarbetares tjänstepensioner så att det har fått gå före. Dessutom så har riksdagens arbete som vi ville titta på för att se att vi hade samma värdegrund, det har dragit ut på tiden, säger   Ingela Gardner Sundström  moderat ordförande i SKLs förhandlingsdelegation

Det var efter Sveriges Radios granskning av  politikerpensionerna för snart två år sen som SKL beslutade att se över reglerna. Vår granskning visade att landets kommuner och landsting årligen betalar ut mer än 70 miljoner kronor i pensioner till lokalpolitiker som lämnat sina uppdrag.

Politikerna har ofta själva valt att lämna politiken och är i många fall garanterade 100 000-tals kronor om året i politikerpension fram till de fyller 65, utan några krav på att söka nytt jobb.

Enligt Ingela Gardner Sundström så beror förseningarna också på att avtalsrörelsen varit intensiv för SKL.

Vår granskning visade också att många kommunledningar efterlyser mer tidsenliga regler för politikerpensionerna - och enligt SKL så ska de nya riktlinjerna vara framme så att kommunerna hinner anta dem före valet - men med förseningen så blir det kortare tid för kommunerna.

– Vår ambition var att få fram ett beslut före årsskiftet. Nu kanske det dröjer till början av nästa år , men det är ingen katastrof. För det finns fortfarande gott om tid

Förslaget kommer nu som ett första steg upp i SKLs styrelse i höst.

– Min förhoppning är att vi ska ta det här på första sammanträdet i september, men senast i oktober, säger Ingela Gardner Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".