Trosaån i Vagnhärad är inget riskområde enligt de kriterier som Statens geologiska institut använder för att avgöra vilka områden som ska kartläggas. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Trosa

Trots jätteskredet 1997 räknas Trosaån inte som geologiskt riskområde

Trosaån i Vagnhärad tillhör inte de områden med särskild risk för ras och skred som Statens Geotekniska Institut, SGI, nu ska kartlägga.

Skredet 1997 i Vagnhärad vid Trosaån var största i landet som drabbat bebyggelse på över 30 år.

SGI bedömer att klimatförändringarna kan resultera i ökade risker för just ras och skred och därmed också risker för människors liv.

Därför tittar SGI nu i första hand på tre områden ( Säveån, Norrström och Ångermanälven ) och framöver ska ytterligar sju områden granskas.

De ställen som är utplockade som riskområden är vattendrag där man kan vänta sig störrre vattenmängder som en följd av klimatförändringarna. Det säger Karin Bergdahl, geolog på SGI.

Skredet i Vagnhärad i maj 1997 omfattade över en hektar mark och marknivån sänktes med fem-sex meter. En följd blev att 30-talet villor måste rivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".