1 av 3
Susanne Pavanelli är frisör och egenföretagare. Foto: Hampus Andersson/P4 Sörmland Sveriges Radio
2 av 3
Ragnar Smittberg, pressansvarig på Företagarna i Eskilstuna tycker att egenföretagare ska fundera över den framtida pensionen. Foto: Hampus Andersson/P4 Sörmland
3 av 3
Abdulhadi Alsaeedi som driver en resebyrå i Eskilstuna, funderar på att ta ett jobb för att dryga ut pensionen. Foto: Hampus Andersson/P4 Sörmland

Kvinnor, egenföretagare och utrikesfödda riskerar få låg pension

Många företagare riskerar låg pension
2:00 min

Det kan bli lite pengar i plånboken för framtidens pensionärer, främst gäller det kvinnor, egenföretagare och utrikesfödda. Dessutom har många av de som är pensionärer idag en pension under fattigdomsgränsen. Pensionsmyndigheten vill nu nå riskgrupper med information om hur man påverkar pensionen.

– Det finns en risk att relativt många kommer att få en lägre pension i framtiden jämfört med hur man har det nu, säger Eskil Wadensjö, nationalekonom och professor vid institutet för Socialforskning vid Stockholm universitet. Han är en av författarna till en rapport om framtidens pensioner, som gjorts i samarbete med Länsförsäkringsbolagens forskningsfond.

Kvinnor, egenföretagare och utrikesfödda är grupper som riskerar att få en låg framtida pension. Kvinnor riskerar lägre pension eftersom de tjänar mindre än män, många egenföretagare har inte avtalspensionförsäkring och utrikes födda har ofta färre år på den svenska arbetsmarknaden.

Att investera istället för att ta ut lön och att vänta med att teckna en pensionsförsäkring, det är ett par av anledningarna till att egenföretagare riskerar att få en knaper ålderdom, enligt Ragnar Smittberg pressansvarig på Företagarna i Eskilstuna.

– I början vill man kanske investera eller nyanställa i sitt företag, och så går det kanske fem år innan man börjar pensionsspara och det kan göra ganska stor skillnad för slutpensionen, säger Ragnar Smittberg. Han tycker det är positivt att egenföretagare inte tvingas gå i pension på grund av ålder men han tycker att det är viktigt att företagare blir mer medvetna om sin pension.

Abdulhadi Alsaeedi driver en resebyrå i Eskilstuna. Han förbereder sig på att skaffa en extrainkomst när han nått 65-årsåldern för att dryga ut pensionen.

– Jag tror att jag söker ett annat jobb, för jag tror inte att pensionen räcker, säger Abdulhadi Alsaeedi.

Samtidigt som framtida pensionärer riskerar att få lite pengar i pension visar en annan undersökning från Pensionsmyndigheten att strax över en tredjedel av dagens pensionärer inte får tillräckligt med pension från det allmänna systemet. För att undvika att drabbade grupper, som kvinnor, utrikes födda och egenföretagare, ska få en låg pension i framtiden satsar myndigheten nu på information.

Från och med i höst kommer pensionsmyndigheten att informera på lokala servicekontor. Myndigheten kommer också att satsa på att information inom sjukvården där många kvinnor jobbar och även ha information på olika språk. Syftet är att få fler att förstå hur de kan påverka sin pension.

– Ett tips är att gå in på "minpension.se", där kan man se vad ens pension ligger på idag, säger Monica Petersson från Pensionsmyndigheten.

Eskil Wadensjö, en av författarna till den rapport som visar att kvinnor, egenföretagare och utrikesfödda riskerar en låg pension, menar att pensionsåldern behöver höjas för att fler ska kunna jobba längre och få mer pengar till sin pension.

– Jag tycker verkligen om mitt jobb, så jag tror att jag kommer att jobba tills jag blir 65. Men det beror på vad jag klarar, orkar och har möjlighet till, säger egenföretagaren och frisören Susanne Pavanelli som har ett kompletterande pensionssparande för att försöka undvika en låg pension.

Hampus Andersson

hampus.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".