Foto: Jonna Berglund /Sveriges Radio
Trosa

Flera tusen platser i länet har farliga föroreningar i marken

1:50 min

Gamla Silverfabriken i Vagnhärad har sanerats som en av 2 000 platser förorenade platser i länet.

– Vi håller på och vattnar gräsmattan för att den ska kunna ta sig, säger Eva Struwe.

Lagom till semestern har en gräsmatta rullats ut över den nya, giftfria jorden. Den innehöll tidigare bland annat bly, zink och kvicksilver. För på det här området i Vagnhärad har fler fabriker släppt ut föroreningar mellan åren 1918 och en bit in på 40-talet, bland annat Kroghs gamla silverfabrik. I början av 70-talet byggdes villor på marken - och det var först under 2007 som länsstyrelsen inventerade marken och konstaterade att tre fastigheter behövde saneras. Hösten 2012 inleddes arbetet och växter och träd på tomten försvann bort tillsammans med den förorenade jorden:

– Det är väl först nu när gräsmattan ligger här som det blir lite grönt runtomkring oss som vi kan se lite framtid igen, med lite nya plattor, klippa häckar och plantera blommor, säger Ulf Struwe.

Sedan slutet av 1990-talet har länsstyrelsen, på uppdrag av Naturvårsverket - inventerat områden som kan innehålla gamla föroreningar. Över 2000 platser i Sörmland är hittills identifierade som potentiellt förorenade varav 26 områden har riskklass ett - som innebär stor risk för människa och miljö. Och området i Vagnhärad visade sig höra till riskklass ett på grund av den höga blyhalten.

Jenni Johansson, samordnare för förorenade områden vid Länsstyrelsen i Sörmland.

– Man behöver inte odla på en sådan mark när det är så mycket bly och så, säger Jenni Johansson.

Det finns inga bevis för att frukt och bär tagit skada av föroreningarna i marken, men på familjen Struwes tomt har äppelträden inte mått så bra - och det sista äppelträdet hade skador på stammen innan det togs bort förra året:

– VI har tagit ner tre träd, genom åren och självklart tänker man på vad man har fått i sig genom åren men de säger att det inte ska vara någon fara.

Reporter: Jonna Berglund

jonn.berglund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista