Sörmland

Eskilstuna näst bästa miljökommun

Trosa bland de 20 miljöbästa kommunerna
1:47 min

Eskilstuna hamnade åter i topp på en andra plats när tidningen Miljöaktuellt har frågat alla svenska kommuner hur de arbetar för en hållbar och bättre miljö. Enkäten som de skickade ut innehöll frågor om allt ifrån om kommunerna har miljösmarta lokaler till om man serverar ekologisk skolmat.

Men även jämförelsevis lilla Trosa lyckas placera sig på en klart godkänd nittondeplats.

– Det är ju så klart jättekul, säger Elin van Dooren, kommunekolog i Trosa kommun.

I Trosa har man bland annat arbetat med underlätta öringens vandring längs Trosaån och energieffektiviserat många av kommunens fastigheter. Man har även inlett ett arbete med att skapa ett naturreservat i Vagnhärad.

I skolan har man jobbat hårt med att få in så mycket ekologisk mat som möjligt. Jesper Gunnarsson har arbetat med enkäten bakom listan över de miljöbästa kommunerna för tidningen Miljöaktuellt. Han tycker att Trosas placering är mycket bra för att vara en sån liten kommun.

– Alla placeringar över 50 är bra för en mindre kommun.

Jesper Gunnarsson menar att man bör förvänta sig mer av stora kommuner, men att även små kan klara sig bra med rätt sorts arbete.

– De har mer resurser, säger han.

En sörmländsk kommun som däremot inte klarat sig så bra är Oxelösund, som hamnade på plats 275 av de 290 tillfrågade kommunerna. Men de hoppas på en bättre plats till nästa år.

– Vi kommer att tillsätta en ny tjänst vid årsskiftet, en miljöstrateg som ska jobba med det här, berättar Terese Hamilton, miljöinspektör i Oxelösunds kommun.

Andreas Forsberg
andreas.forsberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".