Sarah Olsson från Nyköping. Foto: Privat
Nyköping

UD har bokat flyg hem från Turkiet för Sarah Olsson

Sarah Olsson hoppas på att bli frilsläppt redan idag. Svenska ambassaden har på plats vid domstolen där hon ska förhöras.

– Så skönt att höra hennes röst. Förhoppningsvis sitter hon på planet hem ikväll! Det skriver hennes syster Hannah Pettersson till P4 Sörmland.

Sarah Olsson greps i lördags när hon som frilansjournalist bevakade våldsamma demonstrationer på Taksimtorget i Istanbul.

– Hon sitter i domstolen med de 11 andra som greps vid demonstrationen och inväntar förhör. Hon kommer att förhöras sist av dem och vet inte när det blir under eftermiddagen. Hon mår bra och hoppas på att bli frisläppt.

Den svenska ambassaden har en representant på plats i rätten, enligt Hannah Pettersson, och UD har även bokat en flygbiljett hem åt Sarah Olsson i kväll.

– Jag kommer förhöras nu och biır förhoppnıngsvıs slappt. Da aker jag tillbaka tıll sverıge ıkvall,skriver Sarah till Radio Sörmland från sin turkiske försvarares epostadress.

Enligt hennes advokat anklagas 24-åriga Sarah Olsson för att ha svurit åt presidenten. Enligt en vän till Olsson måste gripandet dock ha skett helt oprovocerat.

Sarah Olsson studerar vid journalistutbildningen vid Stockholms universitet. I Turkiet frilansade hon för bland annat tidskriften QX.

Reporter: Andreas Hedfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".