Margot Andersson tycker att Oxelösund redan har ett landmärke i sin fyr. Foto: Andreas Hedfors / Sveriges Radio
Oxelösund

Peab kan få bygga höghus i Oxelösund

"Kan inte bara bygga billiga bostäder"
0:52 min

I eftermiddag ska miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund fatta besluta om detaljplan för länge försenade området Villabacken.

Efter mer än fem års väntetid börjar nu Oxelösund att planera för att bebygga området Villabacken mitt i hjärtat av samhället. Detaljplaneprogram för området gjordes redan 2008 men det är först idag som förslag till beslut om detaljplan finns uppe på miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Oxelösundsbon Margot Andersson om att deras stadssiluett kan förändras drastiskt.

– Det där med höghus har jag fått nog av, eftersom jag kommer från Stockholm.

Bygget av två 80-metershus mitt i Oxelösund är något som många boende i kommunen har åsikter om. Även politikerna tvistar om frågan, och inte minst om varför det tar sådan tid att skapa välbehövda bostäder på Villabacken.

Oppositionella Miljöpartiet menar att kommunstyrelsemajoriteten försenat planerna genom att enbart vilja samarbeta med byggföretaget Peab - som nu ska utarbeta detaljplanen. Det tillbakavisas av Socialdemokraternas ansvarige för beslutet, Inge Ståhlgren.

– Jag håller inte med. De har ju varit de som visat intresse. Inga andra stora intressenter har funnits. Det är bra att vi kommer till skott. Ingen vet vad som händer. Om två år kanske vi vet hur det ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".