Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Sörmland

Billigare ungdomsbostäder med mindre anpassning för funktionshindrade

"Ökat byggande oehört viktigt för länet"
1:22 min

Boverket föreslår förenkling av regler vid ombyggnad av kallvindar till bostäder. Det ska gå att bygga billigare bostäder genom att inte anpassa för funktionshindrade.

Länsstyrelsens rapport om läget på bostadsmarknaden i Sörmland pekar på att bostadsbyggandet varit lågt i länet under lång tid och att unga har svårt att få bostad.

– Det är en otroligt viktig utvecklingsfråga för länet att få igång ett ökat bostadsbyggande, det säger Patric Nissen, samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen.

Nu har Boverket tagit fram förslag på regelförändringar som skulle kunna göra det lättare att bygga lägenheter för unga och studenter.

Boytor ska få göras mindre och Boverket föreslår att plan- och bygglagen ska ändras så att outnyttjade vindsutrymmenlättare kan inredas till bostäder för unga eller studenter. Sådana utrymmen skulle då inte behöva göras tillgängliga för funktionshindrade med hjälp av hiss. Det, menar Boverket, skulle spara pengar för den som bygger och därmed ge billigare bostäder.

Ilija Batljan på Rikshem hoppas att reglerna hjälper eftersom att idag är svårt att bygga hyresrätter med låg hyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".