Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Handikappanpassa alla lägenheter - krav från DHR Sörmland

Enkelt att skylla ifrån sig
1:04 min

Alla bostäder för studenter och unga bör anpassas för funktionshindrade. Det anser Handikappades Riksförbund i Sörmland, efter förslaget om nya regler från Boverket igår.

Boverket vill göra det enklare och billigare att bygga student- och ungdomslägenheter och föreslår förutom mindre boytor och ökad tolerens för buller, att också outnyttjade vindsutrymmen ska kunna inredas utan att handikappanpassas. Man skulle alltså inte behöva bygga hiss ända upp till vinden.

Ungdomsansvariege Mattias Johnson på Handikappförbundet i Sörmland:

– Oavsett om det är nya eller befintliga bostäder skall de handikappanpassas, säger Mattias Johnson, som är ungdomsansvarig på Handikappförbundet i Sörmland.

– Det gäller även vindsutrymmen, säger han.

Att inreda en gammal vind och dra upp hissen blir dyrt?

– Det är ju ett enkelt sätt att skylla ifrån sig och inte följa direktiven att det skall vara tillgänglighetsanpassat idag.

P4 Sörmland berättade nyligen om Länsstyrelsens rapport om läget på bostadsmarknaden i Sörmland. Den pekar på att bostadsbyggandet varit lågt i länet under lång tid och att unga har svårt att få bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".