Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Sörmland

Sommarskola i nästan alla kommuner trots slopade bidrag

"Tid att rädda situationen"
1:33 min

Sex av nio kommuner i länet erbjuder extra studiehjälp under sommaren till elever som inte fått godkända betyg. Detta trots att det statliga bidraget slopades föra året.

– Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda det här, säger Åsa Lundkvist, som är chef för barn och utbildningsförvatlningen i Eskilstuna kommun. Vi behöver ju höja våra resultat över lag i skolorna här.

Sommarskola kan vara lösningen för de elever som av en eller annan anledning inte kunnat avsluta skolåret med tillräckliga betyg. Sex av länets nio kommuner erbjuder sommarskola trots det slopade bidraget från staten -även om minst en skola tvingats dra ner på antalet dagar.

Statsbidraget för sommarskola fanns mellan 2006 och 2012. De uppföljningar som Skolverket gjort visar bland annat att studiemotivationen ökade hos de elever som deltagit i sommarundervisning.

– Lärarna upplevde att det här var betydelsfullt, att man nådde de elever som man annars inte når, säger Ia Envall på Skolverket.

Alla kommuner som svarat att de har sommarskola säger att det är så viktigt att se till att elever klarar av skolgången att man tar kostnaden även utan statsbidrag.
P4 Sörmlands rundringning visar också att två kommuner dragit slutsatsen att eleverna fick bäst hjälp av extraskola under sport- och påsklov.

– Vi kunde känna att vi hade tid kvar att rädda upp situationen, säger rektor Mimmi andberg på Stallarholmsskolan i Strängnäs.

– Sommarskola blir ju åt andra hållet, då har de redan misslyckats. Vi ville att de skulle känna att de kunde lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".