Branden i Årby i juni. Foto: Salman Salman
Eskilstuna

Första prioritet på utredning av branden i Strängnäs - Årby får vänta

Strängnäs måste prioriteras
0:48 min

Det är oklart varför det brann på vinden i ett höghus i Årby i Eskilstuna i juni. Och de boende komer fortfarande inte åt sina saker i vindsförråden.

–- Jag vet inte vad som har hänt, vad som kommer att hända nu eller vad som orsakade branden.

Erja Malla bor på sjätte våningen i den trappuppgång där branden började. Hon har inte fått någon information av polisen om vad som hänt.

Det var den 13:e juni, tidigt på morgonen, som det började brinna i det sju våningar höga huset i Årby i Eskilstuna. Branden började på vinden och hyresgästerna på de två översta våningarna evakuerades.

-– Man undrar hur en brand kan starta uppe på vinden, där ingen finns.

Erja Malla hade ett fullt föråd på vinden men hon har ingen aning om hennes saker är skadade eller om de brunnit upp. Men hon lär alltså få vänta på besked, för polisen måste lägga sitt fokus på branden i en pizzeria i Strängnäs den 15:e juni, säger Lars Franzell på avdelningen för grova brott på Länskriminalen.

–- Vi låter inte bli att utreda Årbybranden, men branden i Strängnäs prioriteras, eftersom det sitter fyra personer frihetsberövade.

När det branni juni, så var det långt ifrån första gången. Det brann nämligen också den 6:e maj och den 25:e maj, då tre personer skadades lindrigt. Qahraman Palani bor ocksi i huset och han är trött på att polisen inte har tid och resurser.

–- Man ringer och de säger att de inte har tid eller någon bil att skicka. Samtidigt blir tjuvarna bättre, jag tror att det är polisens misstag.

Lars Franzell på Länskriminalen betonar att arbetet med branden i Årby fortsätter men att det kan ta tid att nå resultat.

–- Teknikerna har ju varit däruppe och gjort sitt, men det är långt ifrån bearbetat det vi har att göra i det där ärendet.

För pizzeriabranden är just nu fyra personer gripna. Två av dem är häktade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".