Viktigt att friskolegaranti blir rättvis

"Borde också gälla kommunerna"
1:21 min

Om friskolor ska betala en avgift för att kommunen ska kunna rycka in vid en eventuell konkurs, är det viktigt att systemet blir rättvist för alla. Det säger ägaren till flera friskolor i Eskilstuna.

Alla friskolegymnasier bör ha en garanti för att eleverna får gå klart även om skolan går i konkurs. Det tycker utbildningsministern, som vill att friskolorna med en avgift ska betala för att kommunen ska kunna ta över.

Att något måste göras håller friskolekoncernen Academia med om. koncernen driver bland annat  Mikael Elias gymnasiet och NTI-gymnasiet i Eskilstuna. Paula Hammerskog är kommunikationsdirektör.

– Om de ska läggas en sådan avgift på oss borde det även gälla kommunerna då de också kan tvingas lägga ned en skola.

Den senaste tidens debatt kring nedläggningarna av friskolor har fått regeringen att komma överens om att införa en utbildningsgranti.
Den garantin skall i första hand gälla att kommunen tar över gymnasieeleverna om friskolan går i konkurs. Eleverna skall kunna fullfölja exakt det program som de läser.

Idag har kommunerna ansvar att ta över eleverna om en friskola på grunskolenivå lägger ner.

Utbildningsministern Jan Björklund har föreslagit att alla friskolor och friskolekoncerner betalar in en avgift till kommunen för att försäkra att elevernas utbildning kan tas över i kommunal regi.
Det gäller även de friskolor som själva redan garanterar att utbildningen inom vald inriktning ska kunna fullföljas.

– Vi garanaterar redan att eleverna ska få gå klart den inriktning om de valt, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

Robin Josefsson, rektor på Mikael Elias Gymnasiet i Eskilstuna, säger till P4 Sörmland att han tycke att det är viktigt att friskolorna tar sitt ansvar för eleverna för att erbjuda en trygg skolgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".