Foto: SVT Bild
Strängnäs

Utdrag ur brottsregistret ska bli vanligare

Fyra av nio stift i landet ber arbetssökande präster och diakoner att visa utdrag ur brottsregistret. Strängnäs stift har i flera år varit ett av dem som begär ett utdrag.

Stiftets jurist Lotta Novosel säger till Kyrkans tidning att man värnar starkt om barnen, och att man inte vill ha personer som har dömts för övergrepp mot barn i verkamheten.

Några av de stift som inte begär utdag ur brottsregistret säger att man inte kan veta om den sökande har plockat bort uppgifter. Men Strängäs stift begär alltid ett oöppnat kuvert från polisen med utdraget.

De flesta stiften uppger att de kommer att förändra sina rutiner, och också kanske för fler än bara präster och diakoner.

Regeringen vill utvidga lagen så att arbetsgivare får rätt att begära utdrag ur brottsregistret för alla personer som skall jobba med barn, också i idellea föreningar som till exempel en idrottsklubb.

Idag gäller den rätten bara personal inom skola och förskola. Däremot kan arbetsgivaren alltså be den arbetssökande att själv begära ett utdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".