Gamla är inte farligare i trafiken än andra, men skadas värre. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Sörmland

Fler äldre i trafiken inte farligare

"Jo, bilen är viktig"
1:10 min

Vi kommer bli fler och fler äldre på vägarna i framtiden. Nyligen publicerad forskning visar att gamla människor inte är farligare i trafiken än andra.

Sjutti-åriga Åke Sundström i Eskilstuna tycker att bilen behövs.

–Såna här dagar när vi storhandlar och det är många kassar är det bra med bil, sen på sommaren när man vill ut och se Sverige och andra länder. Jo men bilen är ganska så viktig.

Vi blir äldre och äldre och om cirka 15 år kommer var fjärde svenska att vara över 65 år. Det oberoende forskningsinstitutet VTI, som sysslar med undersökningar inom transportsektorn, har undersökt hur en åldrande befolkning kommer yttra sig i trafiken. I deras undersökning kan man se att gamla inte är den grupp som är inblandad i flest olyckor. Men de som råkar illa ut skadar sig ofta värre än yngre personer, dock kan även detta ändras när mycket pekar på att vi är friskare längre upp i åldrarna i framtiden. Åke Sundström har med åldern valt att avstå från vissa situationer i trafiken.

–Med tanke på åldern kör jag lite mindre, jag har lite sämre syn, så jag kör inte nätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".